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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  27/02/2023
Data da última atualização:  12/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SIMÕES, I. R.; BRONDI, M. G.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  In-House Extracted Soybean Protein Can Reduce the Enzyme Dosage in Biomass Saccharification.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Fermentation, v. 9, 142, 2023.
Páginas:  12 p.
DOI:  https://doi.org/10.3390/fermentation9020142
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bioconversion of the complex carbohydrates present in lignocellulosic biomass into simple sugars, in order to obtain biofuels and bio-based products, is still limited by the low performance of the enzymatic saccharification reaction and the high cost of cellulolytic enzymes. Low-cost additives such as soybean protein can reduce the unproductive adsorption of cellulases onto lignin, increasing conversion rates and reducing enzyme losses. Here, investigation was made of the effects of different soybean protein fractions, extracted in-house, on the enzymatic saccharification of hydrothermally pretreated sugarcane bagasse. The glucose released during biomass saccharification increased by up to 76% in the presence of the in-house extracted soybean protein, compared to the control (without additive). A remarkable finding was that the technique allowed the enzyme loading to be decreased four-fold. The results suggested that the alkali-extracted proteins presented high surface hydrophobicity, which enhanced their interaction with lignin and reduced the unproductive binding of cellulases. Among the main soybean protein fractions, glycinin had the best effect in improving saccharification, which could have been due to its higher hydrophobicity. Hence, in-house extracted soybean proteins seem to be interesting alternative additives capable of increasing the lignocellulosic biomass conversion efficiency in future biorefineries.
Palavras-Chave:  Lignocellulosic biomass; Unproductive adsorption.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151968/1/p-In-House-Extracted-Soybean-Protein-Can-Reduce-the-Enzyme.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18202 - 1UPCAP - DDPROCI.23/182023/20
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Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  21/01/2006
Data da última atualização:  21/01/2006
Autoria:  MALUF, J. R. T.; MATZENAUER, R.; CAIAFFO, M. R.; BUENO, A. C.
Afiliação:  Embrapa Trigo.
Título:  Comportamento da temperatura do solo gramado, a 5 cm de profundidade, no estado do Rio Grande do Sul.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  Passo Fundo: Embrapa Trigo, 1999.
Páginas:  5 p. html. 1 ilust.
Descrição Física:  Publicação Online.
Série:  (Embrapa Trigo. Pesquisa em Andamento Online, 5).
ISSN:  1517-638X
Idioma:  Português
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.cnpt.embrapa.br/biblio/p_pa05.htm
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT40726 - 1UMTFL - --p_pa05p_pa05
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